Nooit gewerkt maar ook nooit vrij

‘Er zijn puristen die zeggen dat je niet aan Bach mag zitten, maar ik kleur graag buiten de lijntjes.” Voor zijn nieuwe theatertour, de vijfde in de reeks, ontvangt Cor Bakker klassiek pianist Ivo Janssen en zangeres Fay Claassen. Bakker heeft de scheiding tussen lichte en zware klassieke muziek al vroeg afgezworen. ,,Die twee zijn ook te verbinden”, aldus Bakker. De nieuwe tour is een samensmelting tussen lichte en klassieke muziek. Bezoekers kunnen rekenen op Schubert en Bach, maar ook Toon Hermans en het betoverende Canto ostinato komen voorbij.

Lady Gaga

De carrière van Bakker lijkt een aaneenrijging van hoogtepunten. ,,Ik heb zo veel bijzondere dingen gedaan. De 23 jaar die ik in de show van Paul de Leeuw heb doorgebracht, die waren wel echt fantastisch.We hadden een enorm goed orkest. Met elkaar hebben we onder anderen Robbie Williams, Joss Stone, Lady Gaga en Adèle begeleid. Soms was er niet eens genoeg tijd om te repeteren, maar met zulke goede muzikanten kwam het altijd goed”, zegt hij met een lach. Maar ook iemand die zo veel in de muziek heeft bereikt, blijft grote dromen houden. ,,Sting begeleiden: dat is wel echt een droom. Barbra Streisand staat trouwens ook hoog op het lijstje.” Het cv van Bakker is onmiskenbaar lang. Naast de begeleiding bij Paul de Leeuw was hij jarenlang pianist bij het Metropole Orkest en was hij te zien in het programma Cor & co. Die laatstgenoemde, waarin hij piano speelde, het orkest leidde, interviewde en programmapresentator was, zorgde voorte veel druk op zijn schouders. ,,De geldkraan werd langzaam dichtgedraaid en op den duur moesten we vier uitzendingen in twee dagen opnemen. Toen ging ik echtrichting een burn-out.” Dat is volgens hem dan ook de andere kant van de medaille. Hoewel hij altijd heeft gedaan wat hij leuk vindt, heeft hij ook nóóit vrij. ,,Je bent altijd bezig met plannen en het opvullen van de agenda.”

Verlegen

Dat de ras-Amsterdammer een zweem van verlegenheid om zich heen heeft, kan geen kijker zijn ontgaan. ,,Vroeger zat ik het liefst met een emmer over mijn hoofd achter een gordijn. Maar als je met Paul de Leeuw werkt, word je letterlijk voor de leeuwen gegooid. Hij zet je in de spotlights.’’ Bakkers onzekerheid en verlegenheid is een gedeeltelijke erfenis van zijn middelbare schooltijd. ,,Ik had een minderwaardigheidscomplex. De middelbare school was de hel voor mij. Er waren veel pestkoppen, die bijvoorbeeld de klep van de piano naar beneden duwden als ik aan het spelen was. Mijn liefde voor muziek werd niet echt begrepen, behalve door mijn muziekleraar. Hij heeft me er doorheen gesleept.’’ Op het conservatorium, waar hij uiteindelijk cum laude afstudeerde, bloeide hij op. ,,Dat voelde als een bevrijding. Ik belandde van de hel in de hemel.” Het verschuilen achter de piano heeft langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor een heuse rol als gastheer in zijn eigen shows. ,,Voor het publiek is het alsof ik ze thuis ontvang. De sfeer is intiem en het is als een soort huiskamerconcert.”

Blind

Hij is meer dan trots op de gasten die hij dit keer ontvangt. ,,Ivo Janssen is een fantastische pianist. Hij heeft als klassiek pianist zelfs Art Tatum ingestudeerd. Tatum was een van de eerste jazzpianisten. Hij ging als knaapje mee met zijn moeder naar een concert. Hoewel hij blind was, ging hij naar huis en speelde hij het na.Wat hij niet wist is dat ertwee pianisten waren. Het is zo knap als je in je eentje de rol van twee pianisten op je kunt nemen. Het is bijzonder dat Ivo dat ook kan.’’ Ook met een andere gast, zangeres Fay Claassen, heeft hij een bijzondere band. ,,Ik begeleidde eens een liedje van haar net voor de pauze. Haar stem ging recht mijn hart in. Ik begon te huilen tijdens het spelen, maar gelukkig kon ik het afmaken. Ook in de pauze was ik nog tot tranen geroerd.” Ondanks dat een burn-out dreigde, blijkt Bakker niet het type te zijn dat stil wil zitten. Met zijn online cursussen op pianospelenmetcor.nl leert hij jong en oud de toetsen de baas te worden. Daarvoor nam hij 180 filmpjes op die verdeeld zijn in tien hoofdstukken. ,,Ik kreeg eens een mail van een 88-jarige vrouw. Zij volgde de cursus omdat ze naar eigen zeggen tóch geen tijd te verliezen had. Dat vind ik prachtig om te horen. Je bent nooit te oud om te leren.’’ En dat is eigenlijk alles waar het voor Bakker om draait. ,,Voor mij is het allergrootste cadeau dat mensen van mijn muziek genieten. Je draagt iets bij en daar haal ik veel voldoening uit.” Daarom kijkt hij uit naar zijn theatertour die zondag in première gaat. ,,Als ik morgen doodga, heb ik in ieder geval veel meegemaakt. Ik heb kansen gekregen, maar ze vooral ook gepakt. Door deze ervaringen voel ik me een rijk man. In het leven moet je immers zelf de slingers ophangen.”

De tourdata zijn te vinden op Bakkers website corbakker.nl. Dit interview is eerder gepubliceerd in het AD. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *